Intensiv jakt på nematoder

Den fruktade tallvedsnematoden finns i Sverige. Jordbruksverket har under sommaren spårat och hittat smittat emballagevirke på många olika håll i södra Sverige, även i Växjö, emballagevirket kommer från Portugal.

Jordbruksverksts växtskyddsexperter jobbar nu intesivt för att spåra upp smittat emballagevirke som kommit in i landet och man har gjort många fynd bland annat i Växjö, Vimmerby, Jönköping och Malmö.

Den farliga nematoden kmmer utsprungligen från nordamerika och nådde Portugal kring sekelskiftet.

Nematoden är en liten mask som inte själv kan ta sig från emballagevirket till skogen men ibland finns också vedskalbaggen tallbocken med i emballagevirket och tallbocken bjuder då nematoden på en flygtur till närmaste skog

I Portugal måste allt virke som exporteras och transporteras till andra länder först värmebahandlas, samma sak skulle också drabba den Svenska exporten om nematoden etablerar sig här. Vilket skulle påverka Svenskt skogsbruk och skogsindustri enligt Ulrika Rinman på jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista