Sparkrav i Uppvidinge slår hårt mot barnen

Personalen inom skolan i Uppvidinge oroas nu över kommunens omfattande sparkrav. Den planerade besparingen på 6 miljoner kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen nästa år kommer att slå hårt mot barnen, tror företrädare för lärarna i kommunen.
Vi har tidigare berättat att Uppvidinge kommun måste spara 20 miljoner kronor under de närmaste tre åren. Och redan nästa år ska de ekonomiska ramarna alltså minskas med 6 miljoner kronor bara inom barn- och utbildningsförvaltningen. Något som kommer att få allvarliga konsekvenser för verksamheten, enligt Åke Gustavsson, som är lärare på Älghultsskolan och ordförande för lärarförbundet i Uppvidinge. -Vi kommer att få dra in personal på uppemot 15 tjänster, och det betyder att vi får större elevgrupper, säger Åke Gustavsson. Han säger också att kommunen inte kan dra in personal hur som helst, eftersom man då riskerar att bli av med de så kallade Wärnerssonpengarna. Åke Gustavsson vill nu att det görs en konsekvensbeskrivning så att man kan se effekterna av de planerade besparingarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".