Åseda

Dystert efter nedläggningsbesked

I onsdags eftermiddag kom beskedet att Trivselhus lägger ner sina fabriker i Åseda och Klöverfors i Uppvidinge kommun. 38 av 43 personer mister sina jobb.

När Trivselhus köpte lokalerna för ett år sedan trodde de att marknaden skulle öka. Men så blev inte fallet.

Dagen efter beskedet är stämningen dyster på fabriken i Klöverfors utanför Åseda. 

Per-Anders Evertsson, fackligt förtroendevald på fabriken är både ledsen och förvånad över beskedet.
- Det var som ett slag i magen. Vi hade inte förväntat oss någon stor och drastisk åtgärd. Att det skulle bli neddragning var i stort sett väntat. Men att hela produktionsenheten ska läggas ner här, det är tungt.

Om två månader står lokalerna tysta och tomma. På grund av att oderingången blivit midre än väntat så får 38 av 43 anställda på fabriken i Klöverfors och i Åseda gå hem den sista oktober. 33 kollektivanställda arbetar sammanlagt med produktionen av husdelar, som sedan säljs och monteras ihop till färdiga hus ute på plats.

Göran Kronholm har arbetat på fabriken sedan 2000 och hade räknat med att få stanna där ända tills det var dags för pension om fyra år.
- Jag har trivts bra så det är tråkigt att de slår igen. Jag tänkte att jag skulle vara kvar till pensionen, men det gick ju inte. Jag trodde ju att produktionen skulle få vara kvar när Trivselhus köpte upp fabriken, säger Göran Kronholm.

Det var för ungefär ett år sedan som Trivselhus köpte upp Karlssonhus som använde lokalerna tidigare. Både de anställda och kommunen, som äger en av fabrikslokalerna, hoppades på att det skulle bli en långvarig produktion.

Lena Karlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Uppvidinge, är precis som de anställda både överaskad och förvånad över beskedet om nedläggningen.
- Vi har inte hunnit reflektera över det så mycket. Men vi hoppas att vi ska kunna träffa företaget och inleda diskussioner om hur vi ska åtgärda det här på bästa sätt.

Trots att det är 38 personer som blir utan jobb så ser Lena Karlsson positivt på framtiden.
- Vi har ju av tradition en väldigt låg arbetslöshet i Uppvidinge kommun. Så jag har gott hopp om att många av dem kan hitta jobb inom kommunen.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista