Kronoberg

Stölder ur lastbilar minskar

Stölderna ur lastbilar har minskat betydligt. Fram till dagens datum i år har det registrets 169 stöder ur lastbilar, motsvarande tid förra året var 346. Siffrorna gäller för polisens samverkansområde för Kronoberg, Jönköping, Halland, norra Skåne och Västra götaland.

Anledningen till minskningen är att åkeribranchen har satsat på att öka säkerheten samtidigt som flera av dem som stått bakom stölderna just nu sitter i fängelse.

Men minskningen gäller framför allt de så kallade kapellskärningarn, det vill säga att man stjäl ur bilarna medan chauffören sover som minskar - stölder av hela släp minskar däremot inte.

Och enligt polisen i Västra Götaland som samordnar insatserna mot den här typen av brottslighet för Kronobergs län är det ofta organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna av lastbilssläp.

- Vad som oroar oss är att vi misstänker att det här kan bli en väg in i den organsierade brottsligheten för unga personer, säger Per-Arne Nilsson, på polisen i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista