Dädesjö

Hjärtsjuk kvinna kunde inte larma

En 75-årig kvinna betalade inte sin telefonräkning, vilket gjorde att hennes trygghetslarm slutade att fungera. När kvinnan sen fick en hjärtinfarkt hemma i sin lägenhet kunde hon inte larma på hjälp.

Nu menar hennes dotter att mammans död kanske kunde undvikits om säkerhetsrutinerna hade varit bättre.

- Jag som anhörig litar på hennes trygghetslarm. Tänk om hon legat där och tryckt och tryckt hela natten utan att någon kommer. Det är en fruktansvärd känsla, säger Irene Mayor, dotter till 75-åringen.

Vårdades för hjärtbesvär
Irene Mayors mamma vårdades på lasarett för hjärtbesvär i sju veckor. Hon skrevs ut i förra veckan och flyttade in i en servicelägenhet i Dädesjö utanför Växjö.

Under tiden som hon var på lasarettet förföll hennes telefonräkning med inkassokrav och hot om avstängning som följd.

- Hon var virrig. Hon kanske inte förstod breven , säger Irene Mayor.

Så i måndags stängdes hennes abonnemang av. Och i och med det slutade också larmet att fungera.

Men det fick varken kvinnan själv, hennes anhöriga eller hemtjänsten information om.

- Vi var noga med att hon inte fick flytta in utan larmet. Och så händer detta, säger Mayor med en suck.

JO-anmälan upprättad
Händelsen är nu JO-anmäld av Irene Mayor och hennes syskon. Förhoppningen är att den här typen av situation inte ska uppstå igen.

- Rutinerna måste bli bättre. Anledningen spelar ju ingen roll. Nästa gång kanske det är en avgrävd kabel som är orsaken.

SOS alarm skickar ett provlarm en gång per dygn, men när Sveriges Radio Kronoberg kontrollerar med Britt-Inger Mårdh som är larmsamordnare på Växjö kommun, så förklara hon att den delen inte utbyggd i Dädesjö.

- Varken i Braås eller i Dädesjö finns den typen av funktion, säger Mårdh.

- Säger hon så? Det gör ju att man blir än mer upprörd. Ett människoliv är tydligen mer värt inne i tätorten än ute på landsbygden, avslutar Irene Mayor.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista