Ljungby

Motstånd mot vindkraftverk växer

I takt med att nackdelarna med vindkraften kommer i dagen växer motståndet mot vindkraften. Enligt kritikerna förfular vidkraftverken landskapet, stör fågellivet och spräcker tystnaden i skogen där bullerfria miljöer idag blir allt sällsyntare.

- Jag är livrädd för att vi kommer att förstöra viktiga naturvärden om vi placerar vindkraftverken mitt i skogen. Vi måste vara rädda om tystnaden i skogen, säger Martin Böhmer som sitter i kommunfullmäktige som suppleant för Kommunens Bästa i Ljungby.

Splittringen mellan förespråkare och motståndare till vindkraften ökar och delar idag både bygder och politiska partier. Martin Böhmers partikamrat Hans Danielsson som också sitter i kommunfullmäktige satsar personligen på Vindkraft. I Skäckarp sydväst om Ljungby där planerar han att tillsammans med sina skogsägargrannar bygga 19 vindkraftverk.

- Motståndarna måste ju inse att med vindkraften ersätter vi kolkraften. Det här gynnar miljön och det måste ju miljövänner och de som kommer bo nära vindkraftverken förstå. Dessutom bygger vi inte närmare något hus än 500-600 meter, säger Hans Danielsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista