Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gott betyg för utbildning i Växjö

Hela 28 utbildningar till högskoleingenjör vid 16 lärosäten ifrågasätts av Högskoleverket, som låtit göra en omfattande granskning av utbildningarna.
Den främsta anledningen till att examensrätten ifrågasätts är att utbildningarna innehåller för lite matematik, teknik och naturvetenskap. Utbildningarna till högskoleingenjör har vuxit kraftigt de senaste åren och har cirka 20 000 studenter. Det gör denna yrkesutbildning till landets tredje största efter utbildningarna till lärare och civilingenjör. Nya program för utbildning till högskoleingenjör har startats och lockar de blivande studenterna med design, media, information och miljö. Högskoleverket tycker att det är bra att högskolorna utvecklar utbildningarna och försöker locka fler studenter men är kritiskt till att vissa program innehåller för lite av de centrala ämnena. De universitet och högskolor som fått examensrätten för någon utbildning ifrågasatt måste åtgärda bristerna inom ett år. De lärosäten som klarar sig helt från att få examensrätten ifrågasatt är: Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Trollhättan/Uddevalla, Mitthögskolan, Mälardalens högskola samt universiteten i Linköping, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro. De olika utbildningarna till högskoleingenjör har funnits i omkring tio år och är mestadels treåriga, det vill säga kortare än utbildningen till civilingenjör.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".