Växjö

Bättre vägar för cyklister krävs

Det måste bli lättare att vara cyklist i Växjö. Det anser socialdemokraten Carl-Olov Bengtsson, som i en motion till fullmäktige bland annat vill att cyklisterna måste få en bättre framkomlighet.

För trots att det, enligt Carl-Olov Bengtsson byggts många cykelvägar i Växjö stad, så är det ändå svårt att ta sig fram på ett bekvämt sätt med cykel på flera ställen i staden.

- Det gäller till exempel vid Norremark och vid Strykjärnet där det trots att det gjorts stora investeringar ändå inte blivit lyckat för cyklister, säger Carl-Olov Bengtsson, som tror att de här två exemplen bara är symptom på något som finns på fler ställen.

I den lokala klimatkommissionen är just förbättrade cykelvägar med en enklare och snabbare framkomlighet utan långa omvägar en viktig faktor för att gynna cyklisterna och därmed ge ett grönare Växjö.  

- Det handlar om att skapa cyklisternas motorvägar som snabbt och enkelt gör att man kan ta sig in till stan utan stora omvägar och utan att behöva kliva av cykeln alltför ofta, säger Carl-Olov Bengtsson.

Trots kommunens ambition att bygga många cykelvägar har det ändå blivit att bilen dominerar stadsplaneringen.

- Jag tror det beror på att vi är ett typiskt bilområde med många småbyar och små samhällen där bilen är nödvändig. Därför har det blivit så, säger Carl-Olov Bengtsson.
- Det märks när människor från andra jämnstora städer kommer hit att de tycker att vi halkat efter när det gäller planeringen för cykelvägarna, säger Carl-Olov Bengtsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".