Kronoberg

Ramadan - en tuff tid för många

Under måndagen började Ramadan som är den viktigaste muslimska högtiden på året. Det är nu muslimer förväntas att varken äta eller dricka när det är dagsljus.

Bo Ströberg konverterade till islam för 12 år sedan och medger att det inte alltid är det lättaste.
- Det är tufft, speciellt idag då det är första dagen. Jag är lite groggy, säger han.

Det finns fem pelare i den islamiska tron. En av dem är fastemånaden Ramadan. För Bo Ströberg är den speciellt viktigt.
- Fastan är särskilt viktigt för mig för jag är en så dålig och slarvig muslim annars. Jag ber inte mina fem böner som jag skall.

Årets Ramadan är extra tuff då den infaller tidigt på året och dagarna är långa. Det innebär hela 15 timmar utan vare sig mat eller vätska i början av årets Ramadan.
- Även om det här är svårt, är fastan viktig, menar svetsaren Akram Luweiti.

Muslimerna skall under fastan känna hur fattiga människor har det och vad hunger innebär.
- Under Ramadan känner jag hur de inte har mat i emempelvis Afrika. Hur de känner sig utan mat, utan vatten, utan något, säger han.

Under Ramadan äter muslimerna innan solen gått upp och när solen gått ner. Och då vankas det oftast massor med mat. Då är det fest.
- Vi brukar äta god mat. Vi äter sött, dricker lite Jelab - en speciell läsk under Ramadan. Vi dricker lite te och kanske röker vi vattenpipa, säger Akram Luweiti.

Även om muslimerna förväntas fasta under Ramadan är detta inte ett tvång, menar Khader Baydoun. Det kan finnas flera anledningar till att muslimer inte fastar. De kan till exempel vara sjuka.
- Vi kan inte tvinga någon att fasta. Han kan vara sjuk eller inte orka, säger Khader Baydoun.

Måndagen var den första dagen av Ramadan och under 30 dagar kommer muslimer världen över att fasta.

Bo Ströberg efterlyser förståelse för muslimerna under fastemånaden. 
- Man jobbar som maskin 40 timmar i veckan. Då måste man en månad om året få tillåta sig att man inte är effektiv till hundra procent. Vi måste ha ett sådant klimat, säger han.

Anna-Lena Norberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".