Växjö

Oro inför nedläggningsförslag

Avdelning 9 på centrallasarettet i Växjö läggs ner enligt ett sparförslag från landstinget. Och de 45 anställda på avdelning 9 är både ledsna och besvikna över beskedet. Det säger Ulla Tholén, verksamhetschef på avdelningen.

Ulla Tholén ser risker med att lägga ner en hel vårdavdelning eftersom det då finns färre vårdplatser vid ett akut läge. Samtidigt går mycket kompetens förlorad när en personalgrupp splittras, menar hon.

Avdelning 9 på centrallasarettet i Växjö har 22 vårdplatser och där vårdas patienter inom gynekologi, ortopedi och kirurgi.

Men enligt ett tjänstemannaförslag från landstinget ska avdelningen läggas ner som ett av flera led i ett omfattande besparingsförslag. Andra förändringar som föreslås är att flytta vissa operationer från Växjö till Ljungby lasarett.

Anledningen är ett underskott i landstingsekonomin på cirka 60 miljoner kronor.  

Ulla Tholén som är verksamhetschef på avdelning 9 har förståelse för att landstinget måste spara pengar. Men hon ser samtidigt risker med att lägga ner en hel vårdavdelning.

De 45 anställda på avdelningen vet inte vad som händer med dem om avdelningen läggs ner som planerat. Men Ulla Tholén hoppas att så många som möjligt ska erbjudas andra jobb inom landstinget.

Anne Marchal 
anne.marchal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".