Föräldrar tänker slåss för landsbygdsskolor

Flera skolor i Alvesta kommun hotas av nedläggning efter en utredning som kommunens tjänstemän har gjort. Och trots tidigare löften om att bevara landsbygdsskolorna öppnar nu centerpartisten Ingrid Salomonsson dörren för en diskussion om att lägga ner skolorna. Men föräldrarna tänker inte ge upp så lätt.
Det är Slätthögsskolan, Torsåsbyskolan och Stenlyckeskolan som kan komma att läggas ner redan efter vårterminen 2005. Vinsten blir framförallt besparingar när det gäller lokaler. Samtidigt vill man lägga tio miljoner kronor på att bygga om Mohedaskolan så att eleverna kan gå kvar där under hela högstadiet och inte bara upp till årskurs sju. I utredningen spås också att elevantalet minskar ännu mer framöver, och att det blir allt svårare att hitta lärare som vill jobba på de mindre skolorna på landsbygden. Och just det sistnämnda har fått centerpartiets Ingrid Salomonsson att vackla och öppna dörren för en eventuell nedläggning. -Nu vill vi föra en diskussion med ortsbor och föräldrar så att de får möjlighet att yttra sig om vad skolan betyder för dem och hur de vill ha det, att man ventilerar för- och nackdelar med de här skolorna, säger Ingrid Salomonsson. Men föräldraföreningen i Slätthög har redan sin åsikt klar: -Vi vill ha vår skola kvar i Slätthög och det tänker vi slåss för, säger Hans Lindfors, som är ordförande i föräldraföreningen. Vi är inte jätteförvånade över beskedet, men vi hade ändå en del förhoppningar eftersom vissa politiker gick till val med att Slätthögsskolan skulle få vara kvar, säger Hans Lindfors. Den 22 maj ska politikerna i barn- och ungdomsnämnden ta ställning till förslaget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".