FOTO: Fredrik Persson/Scanpix
KRONOBERG

Småhusbranschen på väg neråt

Det kommer att byggas färre småhus framöver. Efter flera år av intensivt småhusbyggande i bland annat Växjö märks nu en tydlig nedgång och flera småhusföretag har också varslat om personalneddragningar.

Samtidigt minskar antalet personer som står i tomtkö i både Växjö och Ljungby.

Mikael Olsson är VD på Myresjöhus:

- Vi ser en konjunkturavmattning i hela landet och vår prognos pekar på en nedgång från 13 000 småhus per år i hela landet till omkring 10 000, säger Mikael Olsson. För närvarande gäller nedgången främst grupphusproduktion, säger han.

Och de som funderar på husköp har också blivit försiktigare:

- Konsumenterna är mer återhållsamma och bankerna mer restriktiva, något som är kopplat till Riksbankens räntehöjningar under senare tid, säger Mikael Olsson.

Och för att anpassa kostymen till sämre tider har Myresjöhus tidigare lagt ett varsel för 25 personer och nyligen meddelade Trivselhus att verksamheten i Kronoberg läggs ner.

Mikael Olsson anser att byggbranschens avmattning kan skynda på konjunkturnedgången och därför bör Riksbanken sänka styrräntan.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".