Elnaryd

"Sanering borde gjorts tidigare"

Saneringen av Södras gamla anläggning för träimpregnering i Elnaryd i Alvesta kommun borde ha gjorts tidigare. Det var en av synpunkterna som kom fram på en konferens i Alvesta på torsdagen.

Miljösaneringen i Elnaryd är den största hittills i Kronobergs län. På torsdagen samlades ett stort antal experter för att diskutera olika erfarenheter av arbetet. 

Björn Lindblom på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, ansåg att vissa delar av processen borde ha gjorts tidigare.

-Det hade gjort arbetet effektivare, men i huvudsak tycker jag att det hela varit ett lyckat projekt, säger Björn Lindblom.

Slutnotan för saneringen gick på omkring 70 miljoner kronor. 75000 ton jord, förorenad av bland annat 12 ton arsenik och 21 ton kreosot, har forslats bort från området.

Det var mellan åren 1945 och 1968 som impregneringsanläggningen drevs, med en med nutidens mått bristfällig hänsyn till både människor och miljö. Men eftersom anläggningen lades ner innan miljöskyddslagen kom till, så har inte Södra något juridiskt ansvar.

Gabriella Fanger på Kemakta konsult, som bland annat arbetar med miljöriskanalyser, tror att saneringen i Elnaryd kan ge viktiga erfarenheter för liknande projekt runt om i landet.

-Ja, det hoppas jag, och det handlar om allt från metodik för provtagning och för att analysera avvikelser mellan teoretiska modeller och verkligheten, säger Gabriella Fanger på Kemakta konsult.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".