Växjö

Elektronikkedjor slåss om kunder

Fler och fler köper hemelektronik på Internet, samtidigt som lågprisvaruhus för elektronik öppnar fler butiker. Nu lägger BRL Electronics ner sin butik i Växjö, eftersom konkurrensen är för hård.

BRL Electronics vd Anders Winberg anser att utvecklingen av elektronikkedjorna nästan tagit för stora proportioner. 

-Det finns elektronikhandel så att det skulle räcka för nio miljoner människor till, säger Anders Winberg.

Platt-tv, surroundsystem, datorer och mobiltelefoner - listan på hemelektronik kan göras lång. Samtidigt är valmöjligheterna på var man kan köpa sina prylar är nästan obegränsade.

Anders Winberg på BRL Electronics har satsat på service i sina butiker istället för låga priser. Men i Växjö har den taktiken inte fungerat.

Sara Widman, som är informationsansvarig på SIBA, menar att service är en viktig del även för de stora kedjorna som erbjuder lägre priser.

-Det är ju många aktörer som är väldigt lika varandra. Priserna är lika och produkterna är många gånger också lika varandra. Det är inte svårt för konsumenten att gå rakt över gatan och välja någon annan aktör. Så service och bemötande är oerhört viktiga, säger Sara Widman på SIBA.

Anders Winberg har alltså fått lägga ner sin butik i Växjö på grund av den hårda konkurrensen. Men han tror på konceptet med små butiker och är säker på att de kommer igen i framtiden.

-Det tror jag att det kommer styra till. Jagar du priset kan du lika gärna gå in på nätet. Men vill du däremot ha en personlig kunskap och kontakt med kompetens i en större utsträckning, då går du till en stark lokal handlare istället, säger Anders Winberg.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".