Ljungby

Bilhandlare fällda för priskartell

En Volvohandlare i Ljungby är en av de åtta bilhandlare som under onsdagen fälldes av Marknadsdomstolen för att ha haft ett olagligt prissamarbete med varandra.

– Den samverkan som har förekommit har bilhandlarna aldrig nekat. De har träffats och trott att de fått göra det. Ekonomiska experter har i målet talat om att det mycket väl skulle vara i sin ordning att träffas. Samtidigt som andra sagt att det inte alls är okej, säger Michael Lettius som är en av advokaterna som försvarat bilhandlarna.

Han säger även att man efter Marknadsdomstolens dom konstatera att handlarna måste se över sina rutiner. Och han tror även att hela bilindustrin kan behöva göra det.

Det var 2002 som historien med prissamarbetet uppdagades, då ett internt e-mail där bilhandlarna diskuterade hur de skulle sätta priser på bilarna blev offentligt.

Handlarna har hela tiden hävdat att det handlade om en gemensam annonskampanj. Men Konkurrensverket ansåg att det handlade om ett olagligt prissamarbete.

Prissamarbetet, eller så kallade karteller, är enligt konkurrenslagen förbjudna eftersom de skadar konkurrensen och därmed missgynnar kunderna.

Så de som köpt bilar hos Volvohandlaren i Ljungby eller hos någon av de andra sju bilhandlarna i södra Sverige mellan år 1998 och 2002, kan alltså ha fått betala ett högre pris än vad de hade behövt göra om prissamarbetet inte existerat.

Marknadsdomstolens dom kan inte överklagas och alla bilhandlare ska nu betala en konkurrensskadeavgift till staten.

Enligt advokat Michael Lettius så är den här domen något som ha betydelse inte bara för de berörda bilhandlarna, utan även för andra företag som säljer produkter från samma märke.

- Det här är en tuff dom för dessa företag, inget snack om saken, säger Michael Lettius.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista