Lenhovda

"Rån fruktansvärt för personalen"

Swedbanks personal i Lenhovda får nu hjälp och stöd av företaget, efter det våldsamma rånet på torsdagsmorgonen.

Swedbank arbetar sedan flera år med ett speciellt program för att hjälpa personal som utsatts för rån eller rånförsök. Den insatsen sätter man nu igång med direkt i Lenhovda. 

-Genom olika åtgärder ska vi få personalen att återgå till ett fullgott liv både i och utanför banken så fort som möjligt. Det här ju en fruktansvärd händelse som slår ner mitt i vardagen på en arbetsplats som man förväntar sig ska vara trygg, därför sätter vi in de resurser som behövs för detta, säger Swedbanks säkerhetschef Per-Anders Lindström.

Vid rånet fanns tre anställda i banken och de chockades svårt när rånarna först rammade bankens skyltfönster med en bil och sedan hotade personalen med vapen.

Rånet i Lenhovda är det 74:e mot ett svenskt bankkontor i år. Swedbank har utsatts för 24 rån.

Lenhovdakontoret är en liten bank på en liten ort. Det har bara gått ett och ett halvt år sedan banken senast utsattes för ett rånförsök. Men enligt Per-Anders Lindström är det inte de små bankerna som råkar ut för flest rån.

-Under senare tid är det ju inte de här orterna och de bankerna som varit mest utsatta utan snarare statskontoren. Men visst, små orter och långt till polis kan ju alltid vara en riskfaktor och det tar vi hänsyn till när vi gör våra säkerhetsbedömningar, säger Swedbanks säkerhetschef Per-Anders Lindström.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista