Avstängd präst vill ha tillbaka sitt jobb

Den präst i Småland som blev av med sin prästlegitimation efter att ha anklagats för en våldtäkt, vill nu ha tillbaks sina rättigheter att utöva yrket. I ett långt brev till domkapitlet i Växjö stift vädjar han om att få börja arbeta som präst igen.
I ett långt brev till domkapitlet i Växjö stift vädjar han om att få börja arbeta som präst igen. För ett och ett halvt år sedan blev prästen av med sin legitimation, eller som det heter, rättighet att utöva kyrkans vigningstjänst, efter ett beslut i domkapitlet. Den utlösande faktorn var att han åtalats för att ha våldtagit en kvinnlig bekant. Trots att han friades från anklagelserna i de mer värdsliga instanserna, både i tingsrätt och hovrätt, så valde ändå domkapitlet att hellre fälla än fria. Omständigheterna var ändå så graverande att han inte kunde fortsätta utöva prästyrket, ansåg domkapitlet. Men nu hoppas alltså prästen på nåd och att få tillbaka sin behörighet att utöva yrket igen. Han beskriver tiden efter beslutet som ofanligt svår, nästan outhärdlig, och redogör för hur han på olika sätt tagit tag i dom problem som han har haft. Och han känner sig nu starkare än på länge, både i sin tro och i sitt privatliv. På måndag ska domkapitlet ta ställning till hans vädjan om att få börja arbeta som präst igen. Sedan 2000 har ett liknande ärende avgjorts i Växjö stift. Och den gången fick prästen tillbaks sin legitimation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".