Allvarlig kris för sågverksindustrin

Den svenska sågverksindustrin är på väg mot sin värsta kris på 30 år.

Sante Dahl, koncernchef för sågverksgruppen Vida med huvudkontor i Alvesta och med över 10 anläggningar i södra Sverige, säger att sågverksbranschen måste krympa på sikt.

-Jag tror att man får gå tillbaka till efter oljekrisen 1973-74, när vi hade en liknande långkonjunktur, säger Sante Dahl.

Exporten till övriga Europa minskar

Nu var det först bolånekrisen i USA, som satte stopp för exporten dit, och nu sjunker också exporten till de europeiska länderna.

-I England är byggnationen ner med 40 procent, jämfört med för ett år sedan. Det är ju Sveriges absolut viktigaste exportmarknad. Och vi ser liknande tendenser i de flesta länderna i Europa just nu. Så de närmaste ett eller två åren är vi faktiskt väldigt negativa, säger Sante Dahl.

Ryska tullar stoppar timmerimport från öst

Inom några år kommer de svenska sågverkens kapacitet att vara alltför stor, då det inte kommer att finnas lika mycket timmer att såga. En anledning till det är att ryska tullar kommer att sätta stopp för möjligheten att importera timmer från öst.

I förlängningen innebär det här också effekter på antalet anställda på sågverken.

-Det minskar ju, naturligtvis, säger Sante Dahl, koncernchef för Vida.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista