Kronoberg

Vaccination mot Blåtunga igång

Flera gårdar i den västra delen av Ljungby kommun har hamnat inom den så kallade spärrzonen, efter utbrottet av djursjukdomen Blåtunga i Halland. Nu pågår vaccineringen för fullt även i Kronobergs län.

Över 40 djurbesättningar i Kronoberg har hittills vaccinerats mot den smittsamma djursjukdomen Blåtunga. 

Först ut var gårdar i den västra delen av Ljungby kommun som ligger inom den så kallade spärrzonen, och nu väntar många på sin tur.

-Med en dags varsel kom de och vaccinerade alla våra djur, säger Per Turesson, lantbrukare i Singsjö utanför Lidhult.

Extrarbete för lantbrukaren

Per Turesson har 300 mjölkkor och ungdjur och alla djuren har nu alltså vaccinerats mot Blåtunga. En veterinär kom till gården med en dags varsel tillsammans med en hemvärnsman och en kvinna från Blå Stjärnan för att ge alla djuren varsin spruta. Och för Per Turesson, som har djur på bete på flera platser runt gården, har vaccineringen inneburit en hel del extraarbete.

-Vi hade samlat ihop en del djur på gården, resten fick vi ta ute på betena. Man fick ju sätta allt annat jobb åt sidan, säger han.

Djur vaccineras även i restriktionsområdet

Hittills har runt 25 000 djur vaccinerats mot blåtunga, och i slutet av veckan räknar Jordbruksverket med att alla djur inom spärrzonen, som Lidhult och Vrå i Kronoberg tillhör, ska vara vaccinerade. Men vaccineringen av djur har även kommit igång i restriktionsområdet som omfattar delar av sju län, bland annat resten av Kronoberg utom de allra östligaste delarna. Och Per Turesson tycker att myndigheterna har skött det här på ett bra sätt.

-Allt har gått så snabbt, och det kan man inte säga annat än att de gjort det bra, säger han.

Vaccineringen tar hela hösten

Massvaccineringen av djur kommer att ta hela hösten, enligt Jordbruksverket. Efter att både spärrzonen och restriktionsområdet är klart väntar en andra sprutomgång. Nötkreatur måste nämligen få två sprutor med fyra veckors mellanrum.

-Ja, det blir likadant igen. Men då har vi tagit hem alla djuren inför vintern så då blir det nog lite smidigare, säger lantbrukaren Per Turesson.


Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista