Växjö

Kränkt elev får skadestånd

Växjö kommun ska betala 10 000 kronor i skadestånd till en mellanstadieelev som blivit kränkt av en lärare. Det har Barn- och elevombudet beslutat.

Det var i augusti förra året som pojkens mamma polisanmälde läraren efter att han under en lektion sagt till pojken att han kunde ha slagit ihjäl honom om han hade varit dum. Lärarens uttalande kom efter att pojken ställt en fråga som läraren tyckte var irrelevant.

Läraren fick inte jobba kvar

Läraren stängdes av från arbetet under en tid. Han fick sen administrativa uppgifter utan elevansvar fram tills att han gick i pension i våras. Läraren åtalades även för olaga hot, men friades av tingsrätten.

Skadeståndsbeslutet var väntat

Nu ska alltså Växjö kommun betala ett skadestånd på 10 000 kronor till pojken. Beslutet kommer inte som någon överraskning för Thomas Berglund, chef för skol- och barnomsorgsförvaltningen på kommunen.

-Med tanke på att det pågått en omfattande utredning, där vi haft skriftväxling med Skolverket, så har vi haft på känn att det här skulle kunna landa i ett skadestånd, säger Thomas Berglund.

-Vi har respekt för besluten som tas på den här nivån. Jag ser inte att det är aktuellt med ett överklagande, säger han.

”Skönt att han får upprättelse”

Pojkens mamma säger till SR Kronoberg att det känns skönt att hennes son nu får viss upprättelse. Men hon tycker att det är tråkigt att det tagit så lång tid och säger att det har varit mycket jobbigt för hennes son att bearbeta händelserna.

Likabehandlingsplaner viktigt verktyg

Thomas Berglund säger att Växjö kommun nu kontinuerligt gör vad den kan för att förhindra kränkningar av elever.

-Det viktigaste verktyget vi har är ju likabehandlingsplanerna. Sedan kan det ändå inträffa händelser som inte ens en sådan här plan rår på, säger Thomas Berglund, chef på skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kommun.


Filip Lendahls
filip.lendahls@sr.se