Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sopberget en hälsorisk på växjö lasarett

Det växande sopberget på centrallasarettet i Växjö hotade både människors hälsa och miljön. Därför genomförde renhållningen i dag det första skyddsarbetet inom Växjö kommun på grund av den pågående strejken och forslade bort soporna från lasarettet.
Beslutet kom efter en inspektion som miljöinspektören Heidi Johansson genomförde i går. - Det är en känslig miljö och de har helt enkelt inte mer möjligheter att förvara soporna längre, säger Heidi Johansson till Sveriges Radio Kronoberg. Situationen på centrallasarettet i Växjö blev till slut ohållbar. Och allt fler börjar nu känna av effekterna av konflikten, inte minst när det gäller just dom växande sopbergen. Telefonen går varm på miljö- och hälsoskyddskontoret. - Ja, det är många som ringer, berättar Heidi Johansson. Men problemen ska vara mycket allvarliga innan det kan bli aktuellt med skyddsarbete, säger hon: - Det ska vara risk för människors hälsa och miljö. Och det kan ju tänkas bli det när det drar till sig ohyra eller fåglar eller påverkar verksamheten på ett sådant sätt. Rekomendationerna från miljö- ocxh hälsoskydskontoret är att sortera och organisera och stapla så mycket det bara går. Men signalerna från framför allt restauranger och butiker som hanterar livsmedel och från olika äldreboenden och vårdinrättningar är att bristningsgränsen snart är nådd. Därför gör Heidi Johansson bedömningen att det kommer att bli fler skyddsarbeten utförda innan veckan veckan är slut. - Det tror vi nog, just på de ställen där man hanterar livsmedel och på vårdinrättningar som hanterar en viss typ av avfall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".