Uppvidinge

Kommunen blåst på hyresintäkter

Uppvidinge kommun har gått miste om hyresintäkter på nära en halv miljon kronor för en industrifastighet i Älghult. Kommunen har två gånger hyrt ut fastigheten till en företagare, som inte betalat en enda krona i hyra.

En företagare i Uppvidinge, som hyrde en industrifastighet av kommunen lät bli att betala hyran på 27 000 kronor per månad under ett års tid. När han försattes i konkurs våren 2007 var kommunens förlust på 325 000 kronor ett faktum. 

Men trots det lät kommunen företagaren kort därefter återigen hyra samma industrilokal.

Nu riskerar kommunen att förlora ytterligare drygt 162 000 kronor, eftersom företagaren även den här gången lät bli att betala hyran.

Men hur kunde han få hyra lokalen igen när han inte hade betalat hyran på ett år?

-Det är näst intill dåligt av oss givetvis, säger Lena Karlsson (c), kommunalråd i Uppvidinge.

Det var bara någon månad efter konkursen som företagaren bytte namn på sitt bolag. Sedan fick han alltså hyra samma fastighet igen, men betalade inte hyra den här gången heller.

Sammanlagt riskerar kommunen nu att gå miste om nära en halv miljon kronor på grund av affärerna med företagaren. Samtidigt väntar nedskärningar inom till exempel skolan i kommunen.

Hur tror du att kommuninvånarna ser på detta?

-Ja, det är ju upp till var och en att bedöma, säger kommunalrådet Lena Karlsson (c).

Enligt Lena Karlsson är det bristande rutiner som gjort att det kunnat gå såhär långt, och för att det inte ska kunna hända igen kommer rutinerna nu att skärpas.

Företagaren har flyttat sin verksamhet från Uppvidinge kommun.


Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista