Dömd till fängelse för fritagning av patient

En 27-årig Kronobergare dömdes på fredagen av Växjö tingsrätt till åtta månaders fängelse för fritagningen av en morddömd kvinnlig patient på Sankt Sigfridsområdet i Växjö i april.
Vid fritagningen hotade han kvinnans vårdare med en skruvmejsel. Och vårdaren hade krävt ett skadestånd på 7000 kronor. Men det säger tingsrätten nej till. Hotet innebar inte en så allvarlig kränkning, enligt domstolens bedömning. Efter fritagningen körde paret ut från Sankt Sigfridsområdet i hög hastighet i en stulen saab 900. På riksväg 30 utanför Ingelstad söder om Växjö körde mannen, som var berusad, in i en bil bakifrån och tryckte upp den mot en stolpe. De smet från olycksplatsen men greps senare i Kalmar län. 27-åringen har suttit häktad sedan dess och kvinnan, som är dömd till rättspsykiatrisk vård för ett mord på en man 1997, transporterades tillbaks till kliniken. Hon har inte åtalats för något brott. Domen mot 27-åringen omfattar - förutom främjande av flykt - också vårdslöshet i trafik, smitning, bilstöld, rattfylleri och olovlig körning. Ägaren till bilen som blev påkörd och den kvinnliga föraren får också ett skadestånd på sammanlagt 8500 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".