Växjö

Fler skattemiljoner till flygplatsen

Växjö flygplats måste öka passagerarantalet med 70 procent för att inte gå back ekonomiskt. Det visar flygplatsens egna uträkningar. Men ökningen är inte realistisk, och därför får skattebetalarna ta ett allt större ansvar.

Flygplatsen i Växjö beviljades nyligen ett lån på 20 miljoner kronor av ägarna Växjö kommun och landstinget Kronoberg. 

Men enligt det moderata kommunalrådet i Växjö Bo Frank, som också sitter i flygplatsens styrelse, kommer det inte att räcka. Det blir skattebetalarna som kommer att få ta en allt större del av kostnaden för flyget.

-Vi hamnar nog i samma situation som man redan gjort i nästan hela landet. Det finns inte en enda kommunal flygplats som ger ett överskott, utan vi måste nog sätta in pengar i flygplatsen framöver, säger Bo Frank.

300 000 passagerare inte realistiskt

De senaste åren har Växjö flygplats gått back med flera miljoner kronor.

Under 2007 hade Växjö flygplats 170 000 passagerare, men för att gå runt ekonomiskt krävs uppemot 300 000 passagerare per år, enligt flygplatsens vd Lars Håkansson. Det innebär att passagerarantalet måste öka med 70 procent. Men det tror Bo Frank inte är realistiskt.

-Flygplatsen måste ju alltid ha pressen på sig att öka passagerarantalet, men jag tror att det är oundvikligt, kanske redan om ett eller två år, så måste Växjö kommun och landstinget som äger flygplatsen tillsammans med Alvesta kommun, skjuta till pengar, någon eller några miljoner om året, säger Bo Frank.

Även landstinget är berett att bidra med skattepengar

Flyget kommer enligt Bo Frank att framöver ses mer och mer som kollektivtrafik, att det är skattebetalarna som får skjuta till pengar för att verksamheten ska gå runt. Och även centerns Paul Johansson, som företräder landstinget i flygplatsens styrelse, är beredd att stötta flygplatsen med skattepengar. Bo Frank han säger att det är nödvändigt för Växjö att ha kvar sin flygplats.

- Alternativet att flygplatsen inte finns, det existerar inte för mig och inte för någon annan ansvarstagande politiker överhuvudtaget, säger han.

Så oavsett vad det kommer att kosta skattebetalarna framöver så är ni från ägarsidan beredda att gå in med pengar?

-Nej, jag och ingen annan politiker heller delar ut frikort till kommunens pengar, det får ingen verksamhet. Men att vi har en flygplats det är fullständigt självklart, säger Bo Frank (m), kommunalråd i Växjö.


Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista