Växjö

Skolmässa lockade många lärare

Under fredagen var det skolmässa i konserthuset i Växjö. Runt 3000 lärare och annan skolpersonal väntades besöka mässan för att dra lärdom av varandras arbetssätt och strategier. Fokus låg på ämnena språk, hälsa och jämställdhet.

– Man har en chans här att visa upp allt det goda som görs på våra enheter. Syftet är att visa på goda exempel på allt positivt som sker ute i våra verksamheter. Det här är ett erfarenhetsutbyte och ska ge ökat lärande, säger Gunilla Friman på Skol- och barnomsorgsförvaltningen som är ansvarig för hela mässan.

Montrarna är många och fyller upp hela konserthuset. Här hittar man information om allt från bamsegympa och tips på mat till digitala whiteboards och engelska läroböcker.

Vid en färgglad monter, fylld med skrivblock, bilder, och teckningar står 12-åriga Nelly Psajd.

– Idag berättar vi om hur vi arbetar med vår engelska. Vi gör en tidning som heter Magazine och i den skriver vi in texter. Först har vi nu läst om djur och då måste vi först skriva en text om djur och sedan får vi välja ett tema själva. Efter det få man lämna in det för bemötande från vår lärare Kristina, säger Nelly Psajd.

Tipsen för hur skolan kan utvecklas inom språk, hälsa och jämställdhet haglar över besökarna. Förutom att gå runt vid montrarna kan man även lyssna på föreläsningar och delta i seminarier.

Jenny Danielsson som är 7 till 9-lärare på Arbayskolan i Växjö besöker mässan under fredagen och hon gillar vad hon sett hittills.

– Det är jättespännande! Man får mycket nya idéer och alla inspireras av varandra. Man får se hur man jobbar på andra ställen. Jag har bland annat hittat en bok här om Kina och fått veta hur de har arbetat med det i årskurs sex. Och det kan jag förmodligen jobba med även i årskurs sju eller åtta, säger Jenny Danielsson. 

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista