Kronoberg

Större spridning av granbarkborren

Årets granbarkborreangrepp är spridda över ett större område än förra året, men volymen är mindre. Det visar skogsstyrelsens helikopterinventering av den stormdrabbade skogen i länet.

Skogsstyrelsens helikopterinventering som just nu pågår visar på ungefär 20 procent fler angrepp av granbarkborre än förra året. Angreppen är fler per träd och mer spridda än förra året.

Lennart Svensson på Skogsstyrelsen i Växjö är projektledare för inventeringen.

- Inventeringen visar att vi har hittat fler angripna trädgrupper men det är färre träd i varje grupp så att säga.

Precis som skogskoncernen Södra tidigare sagt är dock volymen mindre än förra året.

Men vad beror det då på att spridningen är större?

- Det är svårt att säga. Det är en ganska stor skillnad jämfört med förra året och det har vi inte hunnit analysera ännu. Säger Lennart Svensson på Skogsstyrelsen.

Efter inventeringen får markägaren en karta över ägorna där att angreppen är uppmärkta. Sedan är det upp till markägaren att ta bort träden. Att angreppen är mer spridda i år gör det hela extra besvärligt för skogsägarna

- Det gör att det är svårare att hitta de angripna träden. Det kostar mer att hämta dem.

Hur agerar Skogsstyrelsen nu?

- Vi ska summera året nu och analysera resultat och sedan får vi lägga upp en plan för hur vi ska gå vidare.

Är du orolig?

Ja där är jag, det är ju fortfarande en hög nivå på angreppen även fast volymen har minskat. Säger Lennart Svensson på Skogsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista