Ny regler ska minska elen

Nu skärps reglerna för nya byggnader som använder el för uppvärmning. Boverkets regler handlar om att få ner elförbrukningen.

Elförbrukningen föreslås halveras från nuvarande maximala 110 kwh per kvadratmeter till 55 kwh per kvadratmeter.

Det innebär att alla nya byggnader som använder elenergi, som elvärme, elpanna, el-golvvärme eller värmepump påverkas. Regeländringen kommer ske i en övergångsperiod från årsskiftet, men 1/1 2010 ska reglerna tillämpas fullt ut enligt Boverket.

De nya reglerna ställer krav på husföretagen. Det säger Björn Isvi, byggnadsinspektör på Alvesta kommun.

- Förhoppningsvis kommer man använda ny teknik och nya material som gör byggnaderna mer energieffektiva. Mycket hänger på att företagen blir medvetna och prioriterar den här frågan.

Ett företag som tillverkar småhus i länet är Ekeforshus i Åseda. Där har man fått ändra sitt sätt att arbeta efter beskedet om de nya reglerna, säger Birger Johansson som är VD.

- Vi måste väga in energifrågorna tidigt i processen när vi projekterar ett hus. Vi ser positivt på förändringen för vi vill ju medverka till att få en bättre miljö. Det negativa är att det gått ganska snabbt och det tar tid att ställa om och det kostar pengar.

Men hur tänker husköparen kring de här frågorna? Enligt Björn Isvi, byggnadsinspektör på Alvesta kommun så tycker nog gemene man att möjligheten att spara pengar på elen är viktigare än miljöaspekten.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista