Boda glasbruk läggs ner

Orrefors Kosta Boda AB varslar 158 anställda om uppsägning. Glasbruket i Boda ska läggas ner redan inom en månad. - Man lägger ner Boda? Å, fy! Det är för jäkligt, säger glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien till Sveriges Radio Kronoberg.
Orrefors Kosta Boda kommer att drabbas av stora neddragningar. Totalt varslas 158 personer om uppsägning varav 20 i Kronobergs län, 14 i Kosta och 6 i Sandvik. Boda glasbruk, med 44 anställda, läggs ner helt om en månad. Bara glasshopen blir kvar. - Man känner uppgivenhet, säger Ann Louise Ahonen som jobbar i glasshopen. Boda glasbruk har tidigare varit nedläggningshotat. Då, i slutet av 90-talet, gick tusentals personer i protestmarsch genom samhället och glasbruket räddades. - Den gången klarade vi oss. Den här gången ser det inte ut så. Allt går så väldigt fort. Det här är dödsstöten för samhället, säger Ann Louise Ahonen. Ulrica Hydman Vallien, som är frilansande konstnär med nära koppling till glasbruket i Åfors, är mycket kritisk till hur ägaren Royal Scandinavia hanterat glasbruken. - Det hade kunnat gå om vi fått vara självständiga. Man slår ihop allting och räknar pengarna. Ingen har en möjlighet att klara sin egen enhet. Nu skyller alla på alla. Jag är jättebesviken. Det här visar att det stora företaget är det sämsta företaget. - Och så har det inte kommit någon information. Man står bara inför fullbordat faktum. Enligt företagsledningen är det sjunkande försäljningssiffror på grund av den rådande lågkonjunkturen och värdsläget som är orsaken till neddragningarna. En svag dollarkurs har också försämrat rörelseresultatet med växande lager som följd. - Läget är allvarligt men vi kombinerar neddragningarna med investeringar för att kunna öka det kreativa uttrycket för våra formgivare. Åtgärderna leder till förbättrad lönsamhet och långsiktig stabilitet för Orrefors Kosta Boda, säger vd:n Håkan Cöster. Orrefors Kosta Boda AB ingår sedan hösten 1997 i designkoncernen Royal Scandinavia, som ägs av Axcel Industriinvestor (51%), Carlsberg (28 %) och familjen Hans Rausing (21 %).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".