Kronoberg

Fler lägenheter får energimätare

Fler och fler kommunala bostadsbolag i länet skickar ut räkningar med specifikationer för hur mycket värme och vatten hyresgästen gör av med. Målet är att minska slöseri med energin.

Växjöhem är ett av de bostadsbolag som nu sätter in mätutrustning i alla nybyggen, för att få hyresgästerna att bli mer medvetna om sin energiförbrukning. Det kallas individuell värmemätning.

Eivor Sjödahl står och läser av mätaren som sitter i hennes lägenhet i Växjö.

-Tanken är att jag ska kunna läsa av hur mycket varmvatten vi har använt den här veckan jämfört med förra veckan, säger Eivor Sjödahl.

Värmeförbrukning läses av varje månad

Mätaren som sitter på väggen i Eivor Sjödahl lägenhet är grå och har en liten display med siffror som visar exakt värme- och vattenförbrukning. Varje månad läses den automatiskt av och därefter justeras hyresräkningen efter hur mycket värme och vatten hon gjort av med.

Slöseri med energi ska minska

Anders Jansson, som är energiansvarig på Växjöhem, säger att den individuella värmemätningen är till dels för att minska den totala energiförbrukningen och dels för att göra att hyresgästerna med medvetna om hur mycket energi de egentligen gör av med. Hittills har det gett bra resultat säger Anders Jansson.

-Tittar man på vattenförbrukningen så har den minskat med femton procent. Jag tror att det beror på att folk har tänkt till och att det är lite av en sport att se hur mycket man har sparat från föregående månad, säger Anders Jansson på Växjöhem.

Älmhult och Ljungby inför systemet

Individuell värmemätning är något som är på gång hos de flesta bostadsbolag idag. Det är ett steg i miljöarbetet, menar Anders Jansson. Växjöhem har använt sig av tekniken sedan 2004. Och till exempel Älmhultsbostäder och Ljungbybostäder har individuell värmemätning som standard för alla nybyggnationer, men har inga färdiga lägenheter med mätutrustningen i än.

Tänker på vattenförbrukningen varje dag

Att man helt enkelt betalar för det man använder, det tänker Eivor Sjödahl på varje dag.

-När jag diskar har jag inte öppen kran med rinnande varmvatten hela tiden. Utan jag diskar och sköljer sedan disken i kallvatten. Och samma sak när det gäller att skala potatis. Då har jag bara kranen öppen lite grann så det inte kommer för mycket vatten, säger Eivor Sjödahl, hyresgäst i Växjö.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista