Ljungby

Kommunledning vill sälja omdiskuterat hus

Efter många turer runt ombyggnaden av Kungshögskolan i Ljungby vill kommunledningen nu sälja det omdiskuterade Rosa huset.

I maj sa miljö- och byggnämnden nej till att riva Rosa huset, vilket ledde till att kommunen avbröt hela upphandlingen av 100-miljoner-kronorsbygget. Nu har ett nytt anbudsunderlag utarbetats och upphandlingen kan tas upp på nytt igen.

- Det var så många som tyckte att det var värt att bevara det rosa huset. Så därför fattade vi beslutet att försöka sälja det. Går det inte får vi ta ett nytt beslut om vad vi ska göra då i så fall, säger kommunalrådet Carina Bengtsson.

Turerna har varit många runt det rosa huset på Kungshögsskolan i Ljungby. I maj i år sa miljö- och byggnämnden nej till att riva huset. Något som ledde till att hela upphandlingen av ombyggnationen av Kungshögskolan avbröts.

Nu, ett halvår senare har ett nytt anbudsunderlag utarbetats och en hel del förändringar har gjorts. Och det är inte bara planerna runt det Rosa huset som förändrats.

- Det huset som man nu kommer riva som inte var planerat från början är den stora, gula byggnaden där Kungshögskolan är idag. Där tänker vi oss att man i framtiden kan ha en förskola eller placera bollplanen där, säger Carina Bengtsson.

Bollplanen var från början tänkt att byggas där det rosa huset ligger. Så i och med att miljö- och byggnämnden sa nej till att riva, fick man helt tänka om.

I och med omarbetningen av anbudsunderlaget har arbetet skjutits upp ett halvår ungefär. Ombyggnationen planeras nu komma igång sommaren 2009.

Så det som händer på Kungshögsskolan är alltså att nästan alla skolbyggnader kommer att rivas. Och det omdiskuterade rosa huset tillsammans med marken runt det, läggs ut för försäljning.

- Det finns några som har hört av sig och som eventuellt vill köpa det rosa huset. Men hur de ställer sig när det blir skarpt läge, det vet vi ju inte, säger Carina Bengtsson

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".