Alvestaskola läggs ner trots protester

Stenlyckeskolan i Alvesta kommer att läggas ner, men Slätthögsskolan och Torsåsbyskolan blir kvar. Det föreslår en oenig barn- och ungdomsnämnd i Alvesta efter sitt sammanträde på torsdagen.
- Det är ynkligt, säger Jenny Achek, en av de besvikna föräldrarna. - Man säljer Stenlyckeskolan till förmån för landsortsskolorna där majoriteten har sina väljare. Det var centern, moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet som gick på utredningens linje att lägga ner Stenlyckeskolan. Både socialdemokraterna, vänstern och Alvesta Alternativet gick emot, och förslaget drevs igenom med minsta möjliga marginal, 6 mot 5. I utredningen från kommunens tjänstemän sas att även Slätthögsskolan och Torsåsbyskolan borde läggas ner på grund av det svikande elevunderlagen. Men barn- och ungdomsnämndens ordförande, centerpartisten Ingrid Salomonsson, säger att byskolorna har en stor regionalpolitisk betydelse och att de därför bör vara kvar. I mitten av juni tar kommunfullmäktige i Alvesta det slutgiltiga beslutet om skolorna i Alvesta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".