Landstinget Kronoberg

Kronobergskvinnor med stroke låg överlevnadschans

Kronobergskvinnor som drabbas av stroke har lägst chans i landet att överleva.

Det visar socialstyrelsens rapport ”öppna jämförelser” som presenterades på måndagen.

Strokevården framstår som ett sorgebarn för landstinget kronoberg när man tittar i socialstyrelsens rapport ”öppna jämförelser” som tittar på kvalitet och effektivet inom landets 21 landsting.

För kvinnor som drabbas av stroke är risken att dö alltså högst i landet, och när det gäller män är det bara kalmar som har ett sämre resultat än kronoberg.

Också när det gäller risken att återinsjkúnkna i en stroke så ligger kronoberg i botten.

Men det är inte helt enkelt att förklara vad det här beror på säger Per-Henrik Nilsson. när man tittar på statistiken ser man dock att kronoberg har lite för få strokes, sett till rikssnittet, och där kan en förklaring finnas till att fler kronobergare dör av stroke säger Per-Henrik Nilsson.

Jens Pehrson

jens.pehrson@sr.se

 

I Socialstyrelsens rapport rankas landets 21 landsting inom 101 olika ämnens om sträcker sig från rent medicinska resultat och patienters uppfattning av vården till hur mycket vården kostar och hur snabbt man kan få vård.

När det gäller patienternas erfarenheter av vården ligger Kronoberg bättre till än riksgenomsnittet, patienterna upplever att de har god tillgång till sjukvård och att de får den hjälp som de kan förvänta sig, när det gäller förtroendet för sjukhusen är det inga andra landsting som har lika högt förtroenda hos sina patienter som rkonerg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".