Kronoberg

Höjd a-kassa i (s) budgetförslag

Socialdemokraternas förslag till budget, som presenterades på tisdagen, innehåller bland annat högre bidrag och mer utbildning för arbetare inom industrin. Men det fanns inga konkreta förändringar som var avsedda särskilt för Kronobergs län.

Riksdagsledamoten Carina A Elgestam presenterade partiets budgetförslag i Kronobergs län.

-Jag skulle vilja beskriva vår budget genom att säga ”I have a dream” som Martin Luther King utryckte sig, sade Elgestam på presskonferensen.

Men hon konstaterade snabbt att budgetförslaget kommer att stanna vid just en dröm. Den är bara ett alternativ till regeringens budgetproposition. Inga konkreta förändringar redovisades för kronobergarna, men Carina A Elgestam menade ändå att länsinvånarna gynnas av budgetförslaget.

-Jag tror att den här budgeten är bra för kronobergarna, för att den handlar om jobben, tryggheten, rättvisan och välfärden. Och det spelar roll i människors vardag, säger Carina A Elgestam.

Rent konkret innebär budgeten att socialdemokraterna bland annat vill höja ersättningen från a-kassan till 80 procent av lönen. Barnbidraget höjs med 100 kronor, och studiebidraget med nästan 400 kronor i månaden.

Inom arbetslivet satsas det på forskning, export och utbildning, framför allt inom industrin. Trots alla varsel inom industribranschen den senaste tiden vill socialdemokraterna utbilda fler, för att vara beredda inför framtiden.

-Vi vet ju att hög- och lågkonjunkturer går över cykler. Kan vi i det här läget, när så mycket varsel läggs, samtidigt utbilda arbetskraften så att arbetarna delvis kanske kan vara kvar på den arbetsplats de är. Men utbildar vi nu, är vi också redo och har anställningsbart folk när ekonomin vänder igen, säger riksdagsledamoten Carina A Elgestam.

Hon säger också att socialdemokraterna vill ge Arbetsförmedlingen mer resurser, så att de kan jobba vidare med att göra fler inom industribranschen anställningsbara.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista