Växjö

Anrik träläktare flyttas eller rivs

Den anrika träläktaren på Gamla Värendsvallen i Växjö kan komma att flyttas till en annan idrottsplats. Annars rivs den, när den nya multiarenan byggs som en del av Arenastaden.

Inom den närmaste månaden avgörs ödet för Gamla Värendsvallens läktare i Växjö.

Anders Franzén, som är utvecklingschef i kommunen, säger att läktaren visserligen inte har något formellt kulturhistoriskt skydd, men den har ändå i mångas ögon ett kulturhistoriskt värde och kan därför vara värd att bevara.

-Den går att flytta, det har vi undersökt. Det skulle i så fall kosta upp mot en halv miljon kronor, och det kan man förstås ifrågasätta om det är värt så pass mycket. För den summan kan man också få mycket annat, säger Anders Franzén.

Flera möjligheter till ny placering

Den gamla träläktaren från 1932 har plats för omkring 200 åskådare. Den inrymmer också domarrum och omklädningsrum.

Det finns flera olika alternativ på var läktaren skulle kunna placeras. En möjlighet är att ställa den på den så kallade C-planen intill den nuvarande Värendsvallen. Den kan också flyttas till träningsplanerna vid Norremark, Torparängen eller till sportfältet på Teleborg. Kommunen samråder nu med fotbollsklubbarna i den här frågan.

Beslut väntas inom en månad

Men än är det inte klart om det blir en flytt, eller om läktaren ska rivas.

-Inom den närmaste månaden måste vi ta ett beslut, säger Anders Franzén, utvecklingschef på Växjö kommun.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista