Busschaufförer tas ut i sympatistrejk

Den 4 juni klockan 12.00 stannar kollektivtrafiken. Då tar Kommunal ut 18 000 busschaufförer och spårvangsförare i sympatistrejk. 175 busschaufförer i Kronobergs län omfattas av det nya varslet.
- Det kommer att slå hårt, säger Ingvar Jonsson som är ordförande i Kommunals bussektion i Kronobergs län. Fackförnundet Kommunal ökar ny trycket i förhandlingarna genom att ta ut busschaufförer och spårvagnsförare i sympatistrejk. Ingvar Jonsson tror att det finns en förståelse för sympatistrejken bland resenärerna som drabbas. - Ja, det tror jag nog men det är svårt att veta. Men Kommunals varsel om sympatistrejk möts av hård kritik från Länstrafiken Kronobergs vd Thomas Nilsson. - Jag tycker att det är mycket olyckligt. Det drabbar våra kunder direkt. Och vi har dessutom inte åtehämtat oss från det tapp som vi gjorde under strejken 1999. Vi har ännu inte återfått de resenärer vi förlorade då, säger han till Sveriges Radio Kronoberg. Busschaufförerna själva har ingenting att vinna på den pågående konfliken eller sympatistrejken. För de har sedan ett halvår tillbaka ett eget branschavtal. - Det är vi relativt nöjda med, säger Ingvar Jonsson. Men kampviljan finns där ändå, enligt honom. - Det är faktiskt många som frågat varför vi inte är med i det här. Så kamviljan finns nog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".