LÄNET

Konstinköpare svarar på kritiken om landstingets konst

Det finns för få duktiga konstnärer som arbetar med grafik, det säger landstingets konstinköpare Thomas Franzén om kritiken att Landstinget bryter mot sina egna riktlinjer om hur mycket lokal konst som ska köpas in.

- Grafik är basen i landstingets konstinköp, man får en kvalitet och en kvantitet. Det finns knappt några renhåriga grafiker i länet och det är förklaringen till många verk kommer från konstnärer utifrån, säger Thomas Franzen.
Enligt landstingets egna riktlinjer för konstinköp så ska merparten av konsten som köps in köpas av lokala konstnärer, men när Radio Kronoberg gått igenom konstinköpen för de senaste tre åren visar det sig att så inte är fallet. Knappt var femte konstverk under 2008 är gjort av en lokal konstnär.
Brist på konstnärer som arbetar med grafik i länet gör alltså att policyn helt enkelt inte går att följa säger Tomas Franzen. Han tillägger också att merparten av pengarna som landstinget lägger på konst faktiskt stannar i länet, några få länskonstnärer får helt enkelt mycket betalt för sina verk.
- Rent pengamässigt hamnar faktiskt de mesta av pengarna här i länet, till konstnärer, säger Thomas Franzén, samtidigt som han medger att det inte är så det står i riktlinjerna.
Konstnären Susanna Arwin förslag i nyheterna igår att det ska finnas flera konstinköpare med olika bakgrund för att nå fler lokala konstnärer kommenterar Thomas Franzen så här:
- Jag vet inte, jag har inte varit i den situationen så jag kan inte svara på det, säger Thomas Franzén.

Jens Pehrson
jens.perhson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".