Kritik mot blåtungevaccinering

Det kommer skarp kritik från veterinärer mot Jordbruksverkets vaccinationskampanj mot blåtunga. Verket slösar med skattepengar och utsätter både djur och människor för lidande, anser föreningen Veterinärer i Sverige.

Föreningen framför kritiken i ett brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

-Det har inneburit en våldsam stress för människor och ett ökat lidande för djuren, eftersom man varit tvungen att fånga in dem ute på betet för att utföra de här brådstörtade vaccinationerna, säger veterinären Mikael Fälth i Ljungby.

När larmet kom om att den smittsamma sjukdomen blåtunga fanns i Sverige, drog Jordbruksverket igång en omfattande vaccinationskampanj för att kväva smittan i sin linda. Men Mikael Fälth och föreningen Veterinärer i Sverige menar att de djur som nu vaccineras inte är skyddade mot sjukdomen förrän i slutet av oktober, och då har kylan gjort att de smittspridande svidknotten redan förlorat sin förmåga att sprida viruset för den här säsongen.

Istället tycker Mikael Fälth att man borde ha väntat till våren, när djuren står uppstallade, och då gjort vaccinationen under billigare, och betydligt mer ordnade former.

-I lugn och ro skulle man tagit blodprov på djur för att se utbredningen och sedan skulle man ha vaccinerat under våren på djuren när de är uppstallade, då skulle de ha varit skyddade för den smitta som eventuellt kan komma nästa säsong, säger Mikael Fälth.

På Jordbruksverket är man medveten om att vaccinet inte ännu skyddar djuren. Leif Denneberg, som är chefsveterinär på Jordbruksverket, säger att man siktar på just nästa säsong och att det var nödvändigt att dra igång så tidigt som möjligt för att hinna vaccinera alla djur inför nästa år.

-Jag är väldigt förvånad över den här kritiken. Vi följer nu den gemensamma EU-policyn som alla andra EU-länder gör genom att så snabbt som möjligt börja massvaccinera så att vi inte nästa år står i en situation där vi måste börja avliva väldigt mycket djur. Det är mycket bättre att förebygga detta och komma igång och vaccinera så snabbt man kan, säger Leif Denneberg, som är chefsveterinär på Jordbruksverket.

Veterinärernas kritik framförs i ett brev till jordbruksminister Eskil Erlandsson. Men han försvarar vaccinationskampanjen.

-Experter i Europa och experter i Sverige säger att vi kan utrota den här sjukdomen genom att vaccinera. Man måste börja nu, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista