Reclaimaktivister i nattlig konfrontation i Växjö

Fyra vänstersympatisörer från Halland har anhållits, misstänkta för förberedelse till grov misshandel, sedan de attackerat polisen natten till söndagen på Dalboområdet i Växjö Totalt greps 33 personer i samband med Reclaim the streets aktiviteter i Växjö under lördagen
Mellan 100 och 150 personer lämnade själva centrum vid midnatt och gav sig av till bostadsområdet Dalbo beväpnade med både kättingar, påkar och vajrar. Stenar kastades mot poliserna som följde efter dem ut mot Dalbo, enligt Växjöpolisen. Skaran ska också ha gjort rusningar mot polisen, även om det inte blev någon våldsam konfrontation. Ingen skadades heller. När polisen grep de fyra unga människorna påträffade den också en bil lastad med påkar, smällare, tårgas, lysraketer och vajrar. - Sammanlagt har vi gripit elva personer för förberedelse till grov misshandel, inklusive dem som vi tog på kvällen inne i staden, sa Leif Gustavsson, kommisarie vid Växjöpolisen. En mängd olika tillhyggen beslagtogs vid visitationer på vägen till samlingsplatsen för demonstrationen. Utöver gripandena har polisen omhändertagit 22 personer varav flera för fylleri. Cirka 200 unga människor deltog på lördagen i en Reclaim the streetmanifestation i Växjö, vilken övervakades av ett stort polisuppbåd med personal från flera distrikt i södra Sverige. Själva manifestationen avlöpte utan incidenter. Efter samling i Linnéparken drog de unga genom centrala Växjö ackompanjerade av musik från ett lastbilsflak. Inför manifestationen sade polisen att den trodde det kunde bli bråk mellan arrangörerna och tillresta nazister. Men det blev aldrig något bråk. Polisen sade att den visiterat ett tjugotal unga nazistsympatisörer under lördagen och gjorde då flera beslag av tillhyggen som knivar, basebollträn och slangbellor. Därefter skingrades nazistsympatisörerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".