Växjö

Fortsatt förtroende för kritiserat äldreboende

Trots att samma man försvunnit vid två tillfällen inom loppet av tre månader, har Växjö kommun fortsatt förtroende för vårdbolaget Attendo Care som haft hand om mannen.

Mannen bor på Attendo Cares äldreboende på Tellusvägen i Växjö. Men att han kunnat försvinna därifrån två gånger tycker inte växjö kommun är något konstigt.

- Personerna är ju inte inlåsta och då kan de försvinna. Det gäller för oss att göra så mycket som möjligt för att det inte ska hända. Men tyvärr händer det ändå, säger Bengt-Eric Eriksson är samordnare för allt privata vårdbolag i kommunen:

När mannen försvann första gången i mitten av juli tidigare i år, var han borta i ungefär ett dygn. Efter intensivt sökande med bland annat polishelikoter, Växjö kommuns frivilliga insatsstyrka och orienterare hittades mannen i Kalvsvik, nästan två och en halv mil söder om Växjö.

Äldreboendet drivs av vårdbolaget Attendo Care och efter det uppmärksammade försvinnandet, satte sig kommunen ner tillsammans med verksamhetsledningen vid två tillfällen för att diskutera och se över rutinerna. Men trots förändringar som innebar bland annat larm och krav på bättre bevakning, försvann mannen igen den här veckan.

- Min bedömning är att man har följt den rutin som man har fastlagt för om någon person avviker från boendet, säger Bengt-Eric Eriksson.

Men det är inte bara här som Attendo Care har blivit ifrågasatt. Flera olika vårdhem som företaget driver har uppmärksammats för allvarliga fall av vanvård. Det gäller bland annat på Lidingö och i Uppsala.

Nu ska kommunen alltså för tredje gången diskutera med Attendo care om hur man ska göra för att kunna hålla alla personer under uppsikt. Jonas Morian på Attendo Care anser däremot inte att några runtinförändringar är nödvändiga, även om folk försvinner.

- Det är ju inte bra, men det är ingen katastrof heller. Med hjälp av nödsändare kunde man hitta mannen ganska snabbt. Man måste sätta det här i relation till hans behov och hans önskemål. Det här är en man som tycker om att vara ute och röra sig och det har vi inga som helst problem med, säger Jonas Morian på Attendo Care.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista