Kronoberg

Sjukskrivna riskerar förlora ersättning

1040 personer som i dag får ersättning från försäkringskassan riskerar att förlora den 2010. I Sverige handlar det totalt om 33 000 personer. Det eftersom reglerna i sjukförsäkringen har ändrats: efter ett år och 550 dagar får du helt enkelt inte vara sjukskriven längre.

Tanken med förändringarna är att människor inte ska gå sjukskriva år efter år utan i stället ska få hjälp att komma tillbaka till arbete. Något som Robert Olesen, socialdemokratiskt kommunråd i Alvesta kommun där 112 personer riskerar att bli utförsäkrade ställer sig tveksam till:

- De som har gått sjukskriva så länge de är sjuka och de kommer inte att komma tillbaka till arbetsmarkanden utan det man gör är att man knoppar av deras försörjning vilket innebär att de måste söka försörjningsstöd hos kommunen.

Enligt Robert Olesen har man i Alvesta kommun inlett diskussionerna om hur man ska klara situationen i kommunen. Men han tror att det kommer att innebära ökade kostnader för kommunen.

- Det i sin tur innebär att vi måste prioritera bort något annat.

Elisabeth Peltola, centerpartistiskt kommunalråd i Älmhult där 80 personer riskera att utförsäkras har en mer optimistisk bild av situationen:

- För det är ju ändå så att tanken bakom den här nya modellen är att människor ska komma tillbaka till försörjning om det är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".