UPPVIDINGE

Inget tjänstefel av polisen

Det var inte tjänstefel av polisen att avskriva en 45-årig mans död i Åseda 2003 som en olyckshändelse, det anser Riksenheten för polismål.

Mannen hittades död utanför en hyresfastighet i Åseda, och polisen kom fram till att mannen, som hade varit på en fest dagen innan och var berusad, troligen hade ramlat och dött av skadorna i fallet.

Men efter att nya uppgifter kommit fram utreds fallet sedan i somras som ett misstänkt mord, och vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson räknar med att väcka åtal mot en misstänkt 27-årig man inom några veckor.

Anhöriga till den 45-årige mannen var mycket kritiska mot att polisen först avskrev dödsfallet som en olycka. Och det var det som gjorde att polisens hantering av fallet blev granskat av Riksenheten för polismål.

Men Riksenheten har nu alltså konstaterat att något tjänstefel inte har begåtts.

De nya uppgifterna om Åsedafallet kom fram vid Jönköpingspolisens utredning av ett mord i Gislaved.

I ett förhör uppgav den ene mannen som senare dömdes för Gislavedsmordet att hans 27-årige kumpan hade knuffat 45-åringen i Åseda, då han var på väg att lämna festen.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista