Kronoberg

7 000 jägare med i årets älgjakt

På måndagen började älgjakten i Kronobergs län. Det är något som inte minst vapen- och jaktbutikerna i länet märker av när många jägare passar på att köpa ny utrustning.

De närmaste veckorna och månaderna ger sig fler än 7 000 jägare ut i länets skogar. Därför säljs just nu extra mycket jaktutrustning, bland annat ammunition och jaktkläder.

-Vi har ett ökat kundinflöde. De här veckorna inför älgjakten är det en ökning på kanske 50 till 60 procent, säger Christer Persson, butikschef på Småländska Vapen i Ingelstad.

Ökningen märks också i flera andra jaktbutiker i länet som Sveriges Radio Kronoberg talat med.

I den så kallade kasunen på Småländska vapen står jaktgevären i långa rader utmed väggarna. Här finns dubbelpipiga hagelgevär, kulgevär, och halvautomatiska vapen som laddar om av sig själva. Halvautomatiska vapen har blivit allt mer populära, i takt med att vildsvinsstammen ökat.

-Vildsvin är ju ett ganska snabbt vilt i skogen. Till skillnad från en vanlig repeterstudsare, så får man snabbare skottillfälle, eller möjlighet att avlossa ett skott, säger Christer Persson.

-Man kan ha vapnet kvar på axeln. Har man inte träffat tillräckligt bra med det första skottet, så har man lättare för att sätta ett andra, effektivare och dödande skott.

Enligt Naturvårdsverkets jaktregister finns det 7 600 jägare i länet. Tillsammans sköt de över 1 900 älgar förra året. I år har jaktlagen tillstånd att skjuta över 1 000 älgar bara i de så kallade A-områdena, som är den vanligaste typen av jaktområde.

Angela Wiese

angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista