Kronoberg

Kommuner får mindre skatt 2009

De flesta kommuner i länet får räkna med lägre skatteintäkter än väntat nästa år. I Älmhults kommun visar den senaste skatteprognosen för 2009 på ett stort minus.

Budgeten som lades för 2009 var redan snäv för Älmhults kommun, och den senaste skatteprognosen visar nu att kommunbudgeten hamnar på minus 6 miljoner kronor, redan innan 2009 ens börjat. 

-Jag förväntar mig nu att de direkt tar och tittar på det här och funderar på hur vi ska komma till en lösning, säger Inga-Lill Fritsch som är ekonomichef på Älmhults kommun.

Plus blir minus i nästa års budget

Inga-Lill Fritsch är bekymrad över de här siffrorna. Älmhults kommun har länge haft en ansträngd ekonomi och budgeten som lades i somras blev snävare än vad den borde ha blivit. Den skulle innebära plus tre miljoner kronor i kommunkassan. Men skatteprognosen som kom i slutet av förra veckan visar att skatteintäkterna beräknas bli mindre än väntat. Och det innebär nu att kommunen istället förmodas gå back 6 miljoner kronor under nästa år.

De flesta kommuner i länet får mindre skatt

Men det är inte bara i Älmhult som skatteprognoserna visar på minus. Läget är detsamma i nästan samtliga kommuner i länet. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Kronoberg.

Växjö väntas till exempel få 16 miljoner kronor mindre i skatteintäkter 2009, medan Alvesta får nästan 6 miljoner mindre, Uppvidinge 4 miljoner, och Tingsryd och Markaryd 1,5 miljon kronor mindre än beräknat. Och som Sveriges Radio Kronoberg rapporterade på måndagen, så väntas Ljungby kommun behöva spara på grund av minskade skatteintäkter på 3 miljoner kronor. För Lessebo kommun finns inga siffror redovisade ännu.

Sysselsättningen en viktig faktor

Skatteprognosen utgår från ett antal olika faktorer, men en av de största är sysselsättningen, enligt ekonomichefen Inga-Lill Fritsch. I tider som präglas av lågkonjunktur och varsel sjunker skatteprognoserna. Och det är något som oroar Inga-Lill Fritsch på Älmhults kommun.

-Det är klart att man blir lite orolig överhuvudtaget över det man hör på radio och tv nu. Man ser ju att det även påverkar kommunerna, även om Älmhult är en kommun med låg arbetslöshet. Men det här påverkar ju alla kommuner i hela Sverige, säger Inga-Lill Fritsch.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista