Kronoberg

Träaska ska ge näring till skogen

Träaska från värmeverken har blivit högintressant för länets skogsägare. Skogsstyrelsen vill få skogsägarna att sprida askan som näring.

På Uråsa flygfält ligger just nu 4 500 ton aska från värmeverket i Växjö, och väntar på att spridas i skogen. 500 skogsägare i Tingsryds kommun har fått ett erbjudande från Skogsstyrelsen om att få askan spridd, och ett trettiotal har nappat på erbjudandet. 

-Det är viktigt att vi till skogen återför en del av den näring som  transporterades ut med stamveden, grenar och toppar. Det här är viktigt för att vi ska få ett långsiktigt hållbart skogsbruk, säger Anna Petersson på Skogsstyrelsen.

Dyrt att lägga askan på soptippen

Askan har länge behandlats som avfall, men med höga deponiavgifter har intresset för att dumpa askan på soptippen gått ner till noll. Idag kostar det Växjö kommun 867 kronor att lägga ett ton aska på soptippen. Den höga avgiften har skapat en alternativ användning för askan, som idag används som fyllnadsmaterial vid vägbyggen, och för spridning i skogen.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista