Ny cykeltävling genom glasriket

En ny cykeltävling som ska göra glasriket attraktivt inte bara för glasentusiaster utan även för motionärer och tävlingscyklister. Tävlingen heter Glasriketresan och ska bli en 22 mil lång cykeltävling i smålands gröna skogar.

- Man kommer få se bland annat elva glasbruk, utvandrarbygden med Vilhelm Mobergs födelseplats och en väldig massa fina grusvägar, säger Pär Edgren som är en av initiativtagarna till tävlingen.

22 mil ska sträckan slingra sig runt i glasriket. Start och mål ska vara vid en av sponsorernas huvudattraktion, Kosta glasbruk.

Startskottet planeras avfyras i slutet av augusti nästa höst. Tävlingen är tänkt att vara ytterligare en tävlingsmöjlighet efter att Vätternrundan gått av stapeln tidigare på sommaren.

Männen bakom satsningen som har rötterna i småland och blekinge, vill även ge föreningslivet i områdena runt Kosta och Nybro en chans till extra pengar i kassan genom att vara funktionärer. 500 funktionärer beräknas behövas till de mellan 2000-3000 cyklisterna som väntas delta nästa år. Pär Edgren tror att en sådan här cykeltävling fattas i Sverige just nu.

- Vi har märkt att intresset för motionsarrangemang växer stadigt i Sverige. När Vätternrundan blir fulltecknad redan i februari så är det flera tusen som inte får köra Vätternrundan. Det här är då ett alternativ för dessa personer, säger Pär Edgren.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista