Ljungby kommun stoppar satsning på biogas

Ljungby kommun fäller den omdebatterade satsningen på biogas i Växjö. De ledande politkerna i Ljungby har beslutat att hoppa av samarbetet.
För att gasanläggningen ska byggas måste alla de fem inblandade kommunerna vara överens, men de ledande politkerna i Ljungby beslutade på tisdagen att hoppa av samarbetet. Kommunstyrelsen säger nej till avtalet som gör Ljungby delaktigt i den biogasanläggning som Växjö vill bygga. Anledningen till att Ljungby vill hoppa av är att det helt enkelt blir för dyrt för abonnenterna. Utan Ljungbys medverkan går inte projeket att genomföra - åtminstone inte i den omfattning som Växjö vill. Det säger tekniska chefen i Växjö, Ove Dahl, till Sveriges Radio Kronoberg. Alternativet kan istället bli en mindre och betydligt billigare variant, som kostar långt ifrån de 125 miljoner kronor som biogas-satsningen beräknas kosta i nuläget. Kapaciteten på en sådan anläggning kommer också att bli avsevärt sämre. Grundtanken med en biogasanläggning är att sortera hushållsavfallet för att sedan utvinna fordonsbränsle ur den gas som bildas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".