Andliga idrottscoacher utbildas

För första gången i Sverige utbildas nu något som kallas idrottskaplaner.

Jonas Hammarström, som är församlingspedagog i svenska kyrkan i Växjö, går utbildningen.

-På engelska är det Chaplin. Någon som har ansvar för de heliga tingen. En idrottskaplan borde översatt då bli, att man har ansvar för att ta det heliga och föra in det i en annan värld.

Jonas Hammarström vill beskriva en idrottskaplan som en andlig coach som för upp frågor om livet och Gud inom idrotten. Att blanda Gud och idrott är inte något konstigt, tycker han.

Jonas Hammarström arbetar idag som församlingspedagog i Svenska kyrkan och med kaplanutbildningen hoppas han att utveckla det samarbete som redan finns idag mellan kyrkan och idrotten.

- Jag skulle kunna tänka mig att det kan handla om värdegrundsträffar med föräldrar, med ungdomar, med klubbledningar. Det kan vara lag som ska åka iväg på kupper, t.ex.säger han.

Det är organisationen Sport for Life som håller i kaplanutbildningen som är en distansutbildning på en termin. Så här första omgången är det 14 personer som är antagna till kaplanutbildningen, varav Jonas Hammarström är en.

En idrottskaplan kan arbeta på tre olika nivåer inom idrotten.

- Det finns kaplaner som jobbar med individen. Kaplanen är mental tränare helt enkelt åt en individ. Man jobbar åt ett lag. När Sveriges landslag, i olika idrotter, möter andra lag, så har det laget ofta egen präst eller kaplan. Man kan också jobba som föreningskaplan.

Anna-Lena Norberg

annalena.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista