Landstinget Kronoberg

Mobilförbud upprör socialstyrelsen

Landstinget Kronobergs besked om att man tänker fortsätta med ett generellt mobiltelefonförbud på den rättspsykiatriska kliniken upprör socialstyrelsens chefsjurist Nils blom.

- Jag tycker det är anmärkningsvärt, lagen är ganska tydlig på den här punkten, säger Nils Blom.

I mars meddelade rättspsykiatrin att man inför ett generellt mobilförbud och förbjuder alla mobiltelefoner inne på den rättspsykiatriska kliniken. Man gjorde det med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Patienter inom rättspsyk reagerade då och anmälde kliniken till socialstyrelsen och i september så skrev socialstyrelsen att klinken har gjort fel och att man måste prova varje enskilds patients rätt till att ha mobil eller inte, ett generellt förbud är fel.

Socialstyrelsen begärde också att kliniken skulle svara innan den 14 oktober hur man har agerat i frågan och i går kom alltså beskedet att kliniken tänker fortsätta med ett generellt förbud, och man får stöd från landstingets politiker. Så här sade landstingsrådet Suzanne frank i går.

- Det är ju just en otrygg arbetsmiljö om vi fortsätter att tillåta användandet av mobiltelefoner inne på kliniken, säger Suzanne Frank.

Landstinget har i sitt svar till socialstyrelsen skrivit att arbetsmiljölagen och lagen som ger patienterna rätt till mobil kolliderar, men Nils Blom säger att eftersom andra kliniker i landet klarar av att följa båda lagarna borde också rättspsyk i Växjö kunna göra det och nu kan socialstyrelsen enligt Nils blom tvingas ta till andra tvångsmedel som till exempel vite om inte kliniken tänker om.

- Jag kan inte säga om förutsättningarna föreligger, det får vi diskutera. I vart fall tycker jag inte att det finns någon kompromissmöjlighet i det här fallet eftersom att lagstiftningen är så entydig.

Nyheter Kronoberg

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista