Växjö

Föräldrar sågar särskolebesparing

Föräldrar till barn på särskolan på Lillestadskolan i Växjö är mycket kritiska mot det besparingsförslag som skolpolitikerna ska ta beslut om under onsdagseftermiddagen.

Två miljoner kronor ska sparas på särskoleverksamheten i Växjö, och den allra största delen ska tas på just Lillestadskolan. 

-Jag tycker att det är ogenomtänkt, jag tror inte att man inser konsekvenserna av det och jag tror inte att man har kunskap nog om de här barnens behov, säger Berit Haggren från föräldraföreningen.

Berit Haggren är också kritisk mot att varken föräldrar eller personal i förväg fått veta vad som är på gång.

-De flesta av oss har fått läsa om det här i tidningen, det är så vi fått veta det, säger hon.

Anledningen till att politikerna vill göra den här besparingen är att särskolan i Växjö är betydligt dyrare än särskolorna i jämförbara kommuner. Men eftersom politikernas underlag bygger på siffror från 2006, och att mycket har hänt i Växjö sedan dess, så stämmer inte siffrorna enligt Berit Haggren. Hon tycker också att det är dåligt att kommunen vill spara på de allra svagaste.

-Man ska ju fundera över vilken särskola man vill ha, vad är det som är värdigt? Jag tror inte att de är så nöjda i de andra kommunerna, säger hon.

Om förslaget går igenom, så kommer föräldraföreningen noga att följa vad som händer.

-Vi måste ju se och värdera hur mycket pedagogisk verksamhet som blir kvar på Lillestadsskolan, eller om det är förvaring som gäller framöver, säger Berit Haggren i föräldraföreningen.


Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista