VÄXJÖ

Trendbrott på polisutbildningen

Hälften av de som antagits till polisutbildningen i vår är kvinnor. Och det är första gången som det är precis lika många kvinnor som män som kommer att utbildas.

Henrik Johansson som går på polisutbildningen i Växjö tror att fler kvinnor bidrar till en lugnare poliskår.

- Det kanske blir en mjukare stämning än vad det har varit tidigare och en annan jargong. Jag tror att det behövs fler kvinnor inom poliskåren för det är trots allt så att det är sällan man behöver en extra fysisk förmåga, säger Henrik Johansson.

I vår är alltså första gången som det kommer att utbildas lika många kvinnliga poliser som manliga. Och det här är något som man länge strävat efter, säger Betty Rohdin som är ansvarig för polisutbildningen i Växjö.

- Rikspolisstyrelsens mål är att poliskåren ska motsvara den svenska befolkningen. Och det tycker jag är ett ganska rimligt mål, säger hon.

Enligt Betty Rohdin så bidrar den större andelen kvinnor både till att en viss machostämpel - som hon förklarar det - tvättas bort från poliskåren, och att utbildningen blir mer stimulerande för studenterna.

- Det är viktigt att båda könen finns. Ibland kan vi se att det finns olika sätt att lösa problem mellan killarna och tjejerna. Diskussionerna blir också mer intressanta när man har olika erfarenheter, säger Betty Rohdin.

I Växjö har man i genomsnitt haft ungefär 35 procent kvinnor på utbildningen sedan den drog igång 2001, vilket är något under riksgenomsnittet. Men nu tror Betty Rohdin att det kan bli fler eftersom fler tjejer än vanligt har antagits.

Teresia Krantz som har läst snart ett år på polisutbildningen tror att den högre andelen antagna kvinnor helt enkelt kan bero på att det är fler tjejer som har sökt.

- Tar man in så många kvinnor så bidrar det också till att det är fler tjejer som vågar söka. Så därför tror jag att det bara blir fler och fler. Man stärker helt enkelt självförtroendet hos kvinnorna, säger Teresia Krantz.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista